26 Eylül 2007 Çarşamba

BİR ÇERKES YEMEĞİ DAHA: VELİBAH


Haziran 3, 2007 -



VELİBAH

Hamur malzemesi:

300 ml su(ılık)

2 yemek kaşığı zeytinyağ

2 çay kaşığı tuz

500 gr un

2 çay kaşığı kuru maya

İç malzemesi :

4-5 adet patates

Tuz

Yapılışı:

Hamur malzemelerini bir kaba alıp yoğurun. 30 dakika mayalanması için bekleyin.

Ben malzemeleri sırasıyla ekmek makinemin karıştırıcısına yerleştirdim.

Sadece yoğurma ayarını kullanarak hamuru yoğurup mayaladım.

Daha pratik oluyor tabi ki.

Bu esnada patatesleri haşlayın. Ben kabuklarını soyup haşladım.

Patates ezici ile iyice ezerek tuzunu katın.(1)

Mayalanan hamurdan parçalar kopararak küçük bezeler yapın.(2)

Bu bezeleri elinizle biraz yayarak açın ve patatesli içten alıp ortasına koyun(3)



Sonra hamuru torba büzer gibi kapatın (4)

Kapanan kısmı aşağıya getirip oklava ile açın.(5)

Uygun inceliğe gelince tavada veya sac üzerinde iki tarafını da pişirin.(6)

Pişen hamurları yağlayıp servis yapın.


İster üst üste dizerek 4’e bölüp servis yapın, isterseniz tabaklara bütün olarak koyup servis yapın, ister ince açın, ister kalın bazıları vardır ki her koşulda velibahı yemeğe bayılır. Benim bebişim de bunlardan biri…

12 yorum:

Tabiat Ana dedi ki...

hmmm bunun çerkez yemeği olduğunu bilmiyordum gerçekten.Annem sık sık yapar.Hakkını yemişim hala çerkez yemekleri pişiyormuş bizde de:)

Adsız dedi ki...

biz ceypılgış deriz hmm olsada yesek

Adsız dedi ki...

BİZDE DE DELEN DENİR.MUHTEŞEMDİR

Adsız dedi ki...

ya velibah gibisi yoktur ya hele bide bilirmisiniz bilmem sagarajın yiyin mukemmel

ç e r k e z k ı z ı dedi ki...

sagarajin ile ilgili bilgi rica ediyorum sizden...

Bilges dedi ki...

o yumuk ellerini yerim senin benn...

ilknur dedi ki...

Tarifinizi denedim. Hem cok kolay hem de cok lezzetli. Cok tesekkurler, sevgiler.

ç e r k e z k ı z ı dedi ki...

* iLKNUR HANIM
AFİYET OLSUN.BEĞENMENİZE ÇOK SEVİNDİM. YORUM İÇİN TEŞEKKÜRLER

Adsız dedi ki...

vay hanfendi çerkezmişşşşşşşşşş
bu dünyada türklerden büyük milletmi var??????????
yeryüzünde 16 imparatorluk kurmuş cihanı titretmiş,ATATÜRK gibi önderi
merak ettim çerkezler neler yapmış,kah rusyanın kah osmanlının ,kah gürcülerin boyundurugunda falan filan,kızma bunlar dogrular...
inci kasımdar

sHaWoJuKo dedi ki...

Bu güzelim yemeklerin BAĞIMLISI bir ÇERKES olarak ellerinize sağlık..

İnci Kasımdar hanfendiye boş verin. Anlaşaılan ve Maalesef bilgisinin olmadığı konularda böbürlenmeyi sevenlerden.

Gerçi 2009 da yorum yapmış ama yine bu enfes tariflere dayanamayıp tekrar ziyaret ederse diye onun için de küçük bir noz yazayım.

İnci hanım, lütfen bir araştırın bakalım. BİZANS kurulduğundan beri en uzun süre kime VERGİ ÖDEMİŞLER.

Bu arada HATTİ yani Erken Hitit dilinde yazılan tabletlerdeki yazıların büyük oranında Çerkesce kelimeler olduğunu, Filologların anlamsız cümleler çıkardığı bazı tabletlerin, HARFE Dayalı olarak Sadece -okunabilir- tercümesini Çerkes köylüler okuduğu zaman Anlamlı Düz Metinler çıktığı da aklınızın bir köşesinde olsun.

Adsız dedi ki...

Yahu yemek tarifine alinan, baska milletlerin adini duyunca kani donan insanlar var gercekten inanilmaz! Hanimefendi dunyanin baska yerlerinde Turk olmayan insanlar da yasiyor, onlar da kendi geleneklerine gore patatesli matatesli yemekler yapiyor onlar da besleniyor. Kusura bakmazsiniz insallah. Italyanlar patatesle ravioli yapiyor, Cerkesler velibah, Isvecliler rosti. Cok mu koydu size Turk olmayanlarin da patates yemesi? Unun 500 gram olmasina mi delirdiniz, suyun ilik olmasina mi? Tarifin neresine cileden ciktiniz allahaskina soyleyin bilelim. Ha yoksa Cerkesiz dememiz mi dokunuyor , soylemeyelim mi kokenlerimizi? Asil karin agrisi o mu? Arastirin bakalim dort bes gobek once sizin atalariniz neredeymis? Biz kokenimizi bilip patatesimize bile sahip cikiyoruz. Siz de baskalarini asimile etmekle ugrasacaginiza kendi kokeninize sahip cikin.

Adsız dedi ki...

Merhabaa abla
tarifeyi denedim oldu ellerine saglik saol paylastigin icin artik sna guvenerek tariflerini alabilirimm.....

Emel