26 Eylül 2007 Çarşamba

KLASİK MEZELERDEN SIKILDINIZ MI? USKUMRU DOLMASINA NE DERSİNİZ!!


Mayıs 21, 2007 -

''Marmara’da artık pek görülmeyen uskumru, elli yıl öncesinin Kadıköyü Çarşısı’nda handiyse sıradan bir balıktı, boldu, ucuzdu. Uskumru dolması beceri istediğinden, her evde yapılmaz, ama şık, lüks mezecilerde büyük beyaz kayık tabaklarda alıma sunulurdu.''SELİM İLERİ(devamını okuyun)


Akdeniz Balık Yemekleri (Alan Davidson) kitabı eşime 2006 yılı doğumgünü hediyemdi.

Balık konusunda usta olan kocam bu kitaptan ara sıra değişik tarifleri seçerek yapar.

Bu sefer ise Osmanlı Sarayı’nın meşhur yemeği uskumru dolmasını seçti.

Ben ise bu yemeğin yapımında aşçı yamağı olarak görev aldım.

Epey zahmetli bir yemekmiş. Hatta sabrınızın da çok olması gerekiyor.

Bu sebeple siz ilk deneme için miktarı az tutun derim. Benden söylemesi…

Ama ortaya çıkan lezzeti mutlaka tatmalısınız…


USKUMRU DOLMASI

MALZEMELER
1,5 kg orta boy uskumru
2 su bardağı un

2 su bardağı galeta unu
3 adet yumurta

400 ml zeytinyağ

İçi için:
3-4 adet kuru soğan
4 yemek kaşığı kuş üzümü

4 yemek kaşığı çam fıstığı
2 yemek kaşığı dövülmüş ceviz içi
½ çay kaşığı yenibahar

½ çay kaşığı tarçın
karabiber
tuz

2 dal maydanoz

2 dal dereotu

HAZIRLANIŞI

Uskumruların kafa ve kuyruklarını kesin
Balıkların içlerini temizleyip, bol suda iyice yıkayın,

Kuyruk ve enselerinden ikiye katlar gibi bükerek kılçıklarını kırın.

Balıkları tezgâha alıp avuç içi ile ovalayıp etlerini yumuşatarak kılçık ile beraber çıkarın.

İçini hazırlamak için çıkan etleri kıyıp, yemeklik doğranmış kuru soğan ve çamfıstığı katarak zeytinyağı ile kavurun.

Ceviz içi, kuş üzümü, tuz ,karabiber, yenibahar,tarçın ilave edip 5 dakika daha kavurun.

Kıyılmış Dereotu ve maydanozu da ekleyip ateşten alın, soğumaya bırakın.

Hazırladığınız malzeme ile balıkları doldurun.

Doldurulmuş uskumruları önce una sonra yumurtaya ardından da galeta ununa bulayıp, kızgın yağda kızartın.

Soğuduktan sonra servis yapın.

Afiyet olsun.


Hiç yorum yok: