26 Eylül 2007 Çarşamba

BRÜKSEL LAHANASININ SON ŞANSI




Eylül 14, 2007 -


Hani bazı yemekler vardır servis yapılırken yanına garnitürü ile beraber gelir. Ve bu garnitür de hep haşlanmış tatsız tuzsuz sebzelerdir. İşte Brüksel lahanası da benim için böyle bir sebzedir ve elim bir türlü varmaz onu ağzıma götürmeye.

Fakat bu sebze hem görüntüsü hem de sunumu itibariyle beni hep cezbetmiştir. Bazı dönemler de ise alıp pişirip belki bu sefer yerim diye uğraşmış ama başaramamışımdır. Fakat azmin elinden bir şey kurtulmuyor. Eğer siz de Brüksel lahanasını yiyemeyenlerden iseniz bu tarifi mutlaka deneyin.

Ona son bir şans daha verin.
Çünki;

Brüksel lahanası, özellikle akciğer, mide ve kalınbağırsak (kolon) kanserlerine yakalanma rizikosunu en aza indirger. C, E ile A vitamini (betakaroten) gibi antioksidan maddeleri yüksek oranda içerdiğinden kalp hastalıklarına yakalanma, kalp krizi geçirme ve katarak illetine tutulma rizikosunu da düşürür. Yüksek oranlarda demir minerali ile folik asit içerdiğinden kansızlığı ve doğum yapacak kadınların spina bifida (omurganın bir yanının açık olması) hastalığına yakalanmış çocuk doğurma rizikosunu en aza indirir. Devamı

BEŞEMAL SOSLU BRÜKSEL LAHANASI

Malzemeler:

20 adet Brüksel lahanası

200 gr kıyma

1 adet kuru soğan

2 dilim bayat ekmek içi

Deniz tuzu,karabiber,kimyon

1 su bardağı süt

1 su bardağı su

1 yemek kaşığı un

½ çay bardağı zeytinyağ

2 diş sarımsak

Yapılışı

Brüksel lahanalarını buharda veya suda haşlayın. Tuz atmayı unutmayın.

Kıymanın içine ekmek içi,rendelenmiş soğan,tuz ve diğer baharatları katın.

Cevizden biraz küçük toplar yapın.

Isıya dayanıklı bir tepsi içine bir lahana bir köfte şeklinde dizin



Bir tencereye yağı koyun un ekleyip kavurun.

İçine ezilmiş sarımsakları katıp lezzetin karışmasını sağlayın.

Sütü yavaşça ekleyip karıştırın.

Koyulaşınca suyu da ekleyin. Kıvamı koyu gelirse su ekleyebilirsiniz.

Tuz karabiber ekleyerek hazırladığımız sosu tepsiye dizdiğimiz köftelerin üzerine gezdirin.

200 dereceye ısınmış fırında suyunu çekene kadar pişirin.



Yanında varsa pirinç pilavı ile servis yapın

Afiyet olsun.

Hiç yorum yok: