26 Eylül 2007 Çarşamba

SCONE; BİR İNGİLİZ ÇAY SAATİ GELENEĞİ


Nisan 27, 2007 -


İngilizler’in akşam üzeri çay geleneği 19. yüzyıldan önce yokmuş. O zamanlar öğle yemeği çok erken yenir, akşam yemeğide akşam saat 8 veya 9’dan önce servis edilmezmiş. 1830 yılları civarında 5 çayı geleneğini başlamış. Böylece çay servisi endüstrisi oluşmuş. Gümüş çaydanlıklar, kaşıklar, porselen demlikler, fincanlar, pasta tabakları...
Zaman ve yaşam biçimi değiştikçe böyle cafcaflı çay partileri güncelliğini kaybetmiş, ama hala
“Cream tea” (scon, kaymak, reçel ve bir demlik çay) geleneği bütün şıklığıyla İngiltere’de yaşanıyor.yazının tamamı için

İşte size çay saatinde az şekerli,kekden sert ama kurabiyeden yumuşak,ısırdığınızda ağızda dağılan, lezzetli bir scone tarifi.

SCONE

Malzemesi:
2 su bardağı un
¼ su bardağı toz şeker
1 yumurta
150 gr soğuk tereyağ
100 ml. Krema

1 tatlı kaşığı Portakal kabuğu rendesi

½ su bardağı kuş üzümü
Bir çimdik tuz

½ paket kabartma tozu

Hazırlanışı:
Fırınınızı önceden 180 dercede ısıtın.

Bir kapta un, toz şeker, kabartma tozu ve tuzu karıştırın.

Tereyağını küçük küçük parçacıklar halinde ekleyin ve sadece bir çatal kullanarak una yedirin.

Karışım bayat ekmek kırıntısı haline gelince kremayı ve yumurtayı ekleyin.

Yumurta sarısından birazcık ayırın üzerine sürmek için.

Yavaş yavaş çatalla karıştırın,toplanıp hamur haline gelecektir

Hamuru tezgaha alın ve nihayet elinizle hamuru toplayıp 1,5 cm. kalınlığında açın.

Yuvarlak hamuru 8 parçaya bölerek birbirin eşit 8 üçgen elde edin.

Fırın tepsisine yağlı kağıdı serip,üçgen şeklindeki scone'larınızı tepsiye dizin.

Üzerine yumurta sarısını sürün isterseniz biraz da tozşeker serpin.

30-35 dakika hamurların üzeri altın rengi olana kadar pişirin.

10 dakika kadar soğuması için bekleyip çayla ya da kahveyle yanına birazcık reçel koyarak servis yapın.

Afiyet olsun.

Hiç yorum yok: