29 Ocak 2008 Salı

GELENEKSEL TATLILAR: ŞAM TATLISI


GELENEKSEL TATLILAR ETKİNLİĞİNİN ev sahibi BİNBİRÇEŞNİ

Gerçekten tatlı hafif olmalı, yağsız olmalı, yumurtasız olmalı ama tatlı olmalı diyorsanız tam size göre bir tarif.

Tarif kayınvalideme ait.

Bu ise benim yaptığım şam tatlısının fotoğrafı onun ki ise arşivde

ŞAM TATLISI.

Malzemeler:

1 su bardagi yogurt

1 su bardagi irmik

1 su bardagi seker

1 su bardagi un

1 paket kabartma tozu

50 gr tuzsuz fistik

SURUP ;

2 su bardağı su

2 su bardağı şeker

1/2 limon suyu

Hazırlanışı :

Tatlıyı hazırlamadan önce şurubunu hazırlarsak o pişene kadar şurubumuz soğumuş olur.

Su ve şekeri karıştıralım.

¼ su bardağı kadar karışımı ayırıp kalanı kaynayınca soğuk olarak ilave edelim.(annemin tavsiyesi)

Ya da kaynamaya başlayınca limon suyunu katalım.

Ben ilkini tercih ederdim.

İrmik, toz sekeri, un, yogurt, kabartma tozu, iyice karistirip yaglanmıs tepsiye yayalım.

Yerlestirdikten sonra uzerine ince bir tabaka el yordamı ile su sürerek karışımı tepsiye iyice yayalım

Fıstıkları uzerine duzgunce enine veya boyuna yerlestirerek firinlayalım.

Fırına koymadan önce karışımı en az 30 dakika kadar bekletelim.

170 derecede 30 dakika kadar pişirelim.

Tatlıyı fırından çıkardıktan sonra uzunlamasına dilimleyelim.

Sıcak iken, soğutulmuş şurubu üstüne dökelim.

Şurubunu çekip soğuduktan sonra servis yapabilirsiniz & afiyet olsun.

7 yorum:

fidaneli dedi ki...

slm lar.. sıtenızı ne zamandır takıp edıyorum.. ama yorum ozurluyumdur ben:(( sımdı hersey pek hos... amma acaba bu samtatlısı eskıden o sokaktan alıp yedığımız tatlının tadındamı oluyor?? ya kusura bakmayın elbette cok lezızdır.. ben hamıleyım ve acıkcası cnm o eskıden yedığım tatlıdan ıstıyor.. bılındık bır pastaneden aldım alama yok o tadı bulamadım.. annem yaptı ama o da o lezzette değıldı.. ve o lezzette bır tatlı arıyorum ben.. yardımcı olurmusunuz??

ç e r k e z k ı z ı dedi ki...

*fidan'cım
ziyaretlerin için teşekkürler.yorum şart değil tabi ki...
hamileliğine çok sevindim.hayırlı olsun.
bu arada bu ölçülerle bu tatlı biraz yumuşak oluyor.eğer o dışardakiler gibi sert seviyorsan biraz irmiğini artırmanı tavsiye ederim.tabi şurubunu da iyice kaynatıp koyulaştırabilirsin.
altı ve üstü nar gibi kızarana kadar tutmalısın fırında erken çıkarırsan dağılıyor tatlı...
hamilelik zor,umarım o tada ulaştırır bu tarif.
ben bir de yumurta kokusunu çok hissederdim o tatlılarda bir de yumurtalı bir tarif deneyebilirsin istersen...
sevgiler

fidaneli dedi ki...

CNM BENIM YUMUSAK OLSDUN NE GUZEL:)) TAMAM DEDIKLERINE UYARAK HAFTA SONU DENEYECEĞIM INS.. COK COK TSK LER.. SONUCU BILDIRIRIM SANA;)

sadiye dedi ki...

Tatlıları severim. seniki çok güzel görünüyor. TAdı nasıl acep :) BAnada pişirir misin :)
ellerine sağlık

sila´dan lezzetler dedi ki...

slm.siten gercekten güzel hazirlami.bende sizlere özenip bu ise basladim.bakalim... dah cok basindayim isin.desteginizi bekliyorum.serbetli tatlilara
bayilirim.kolay gelsin..

aysun dedi ki...

pötibörle pasta yaptınız mı hiç? herkes yapmıştır ya, hemen iki dakikada koy pötibörü, çikolata sür, al sana pasta :)) ülker şimdi pötibör çoko diye bi şey yapmış, aynı bizim yaptığımız gibi, uğraşmaya gerek de kalmadı. al bakkaldan, koy misafirin önüne :))

ç e r k e z k ı z ı dedi ki...

*aysun'cum
ziyaretin için teşekkürler...
bazı durumlarda çoook pratik olmak gerekiyor. o gün tavsiyeni deneyeceğim:)
sevgiler