17 Ocak 2008 Perşembe

YE:30 DÜNYA MUTFAKLARI: GILNIŞ




Bu ay ki etkinlik konusu dünya mutfakları, ev sahibi ise http://tubaninpenceresinden.blogspot.com/

Yemeğimiz ise bizim çok severek yediğimiz bir çerkes yemeği: GILNIŞ (=gırnış,galniş,cırdıngış)

BİR ÇEÇEN YEMEĞİ GILNIŞ
MALZEMELER:

1 bütün tavuk veya kemikli kırmızı et

½ kg un

1 tatlı kaşığı deniz tuzu

2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
su
4-5 diş sarımsak
HAZIRLANIŞI:
Tavuğu veya eti tuz ve su ile haşlayın.
Haşlanan et ile suyunu ayırın.
Un,tuz ,yağ ve su ile orta sertlikte bir hamur yoğurun.
Hamuru yarım saat dinlendirin
Hamuru küçük bezelere ayırın ve her bezeyi oklava şeklinde elinizle uzun şeritler halinde yuvarlayın.
Şeritler parmak kalınlığında olsun.
Her şeriti üçer santim boyunda kesin.
Kestiğiniz hamurları parmak uçlarınızı hamurun ortasına bastırarak kendinize doğru çekin
Parmaklarınızın üzerinden geri toplanarak içi boş hamurlar oluşturun.


Hamurları çekerken içleri boşalmalı ki daha iyi pişebilsin.

Bütün hamuru bu şekilde yapın ve bir yere dizin.

Etin suyunu normal su ile karıştırp büyük bir tencereye koyun.
Tuz atın ve kaynatın
Kaynadıkdan sonra yaptığınız gılnışları suya atın,
Pişen gılnışları delikli kepçe yardımı ile susuz bir şekilde tepsiye çıkarın.
Sarımsakları soyup ezin.
Küçük kaselere paylaştırın. Üzerine gılnışın pişme suyundan katın
Haşladıgınız etleri servise hazırlayıp gılnışın yanında yada ayrı bir tabakta ikram ediniz.
Yerken hamur ve etleri bu sarımsaklı sosa batırın.
Afiyet olsun

19 yorum:

Kevser dedi ki...

Canim,
nefis görünüyor, ellerine saglik diyorum.

Bu tür lezzetler o taraflarda cok yaygin galiba, Cin mutfagindan "Wan Tan"lara benziyor, ama onlar daha cok kese gibi yapiliyorlar ve de buharin üzerinde pisiriyorlar.

Selam ve sevgilerimle..

Feyza Fidan dedi ki...

Çok değişik bir tarif bu..Ellerine sağlık..

Tuba dedi ki...

Cerkez kizi, ellerine saglik, harika tarifini aldim, sofraya koyuyorum. Coook tesekkurlerle, sevgilerimi gonderiyorum.

ezgi uğurlu dedi ki...

canım çok değişik ve enfess bir tarif
ellerine saglık
sevgiler

feray dedi ki...

canım sağol ya sayende bende eşime süprizler yapıyorum. Öncedende söylemiştim ya eşim de çerkez. Bunları görünce çok mutlu oluyor.
Sevgilerimle canım.

sefertasi.blogcu.com dedi ki...

değişik hoş bir tarif ellerine sağlık, sevgiler

meleginmarifetleri dedi ki...

harika görünüyor çerkez yemekleri zaten tam benlik haur işi oluyor hep kardeşimde çerkez gelini oldu ondan öğreniyorum daha doğrusu duyuyorum bu yemekleri ellerine sağlık hoşçakal

kizilciksurubu dedi ki...

Cok güzel bir etkinlik tarifi olmus,ellerine saglik canim.

lavantİn dedi ki...

Çerkez kızı, ellerine sağlık. Cecen yemeklerini çok beğeniyorum.
hatta epey denemişliğim vardır.
Bu tarifi çok gördüm ama henüz denemeye cesaret edemedim.:)
Selametle...

ç e r k e z k ı z ı dedi ki...

*kevser'cim
çin mutfağını pek tanımıyorum.

ama bu hamurlar pişince içi boş, küçük silindirler oluyorlar.
et suyunda piştiği için de çok lezzetliler..

sevgiler

*feyza'cım
yöresel yemekleri hep ilgiyle izlerim. bu da bizim oralardan :))

*tuba'cım
son dakikada gönderebildim ama neyse ki yetişti...
'sofrada' benim de tuzum olursa ne mutlu

*ezgi'cim
ziyaretin için teşekkürler.

*feray'cım
çerkez bir eş için daha ne olsun...
hem yemek hem de çerkes işi :))
sevgiyle kal

*sefertası
ziyaretin için teşekkürler

*melek'cim
çerkez yemekleri malesef hamur ve etsiz olmuyor. her güzel şeyin kalorili olduğu gibi :))
yerken dikkat etmek lazım.

*kızılcıksurubu
ziyaret ve beğenin için teşekkürler canım.

*lavantin
sakın elini korkak alıştırma :))
mutlaka denemelisin. zaten olumsuz bir sonucu senin için asla düşünemiyorum ki...
iyi hafta sonları canım benim...

nino dedi ki...

cok guzel ellerine saglik

banu gökşin dedi ki...

merhaba,
ellerınıze saglık nefıs gorunuyor. ıyı hafta sonları..

Adsız dedi ki...

hmm kurzunuş harika gözküyor ama gılnışlar pek yeneceğe benzemiyor içi iyi oyulmamış olsun yine de eline sağlık...

ç e r k e z k ı z ı dedi ki...

*nihan'cım
teşekkürler
*banu'cum
teşekkürler

burcuboncuk dedi ki...

Merhaba,
Ben bu yemeği yaptım ve çok sevdim.
hem de çok fazla yedim.
Bir daha yapamıyorum.
Çok yerim diye korkuyorum.
Hamurları tavuktan çok daha lezzetliydi....
Kızım da benim gibi hamurlarını yedi...Seninki çok güzel görünüyor, ellerine sağlık.

ç e r k e z k ı z ı dedi ki...

*burcuboncuk
ziyaret için teşekkür ediyorum.
yeme konusunda çok haklısın,kesinlikle insan beğendiyse duramıyor bir türlü :))

MonnaRoza dedi ki...

Merhabalar, bende cecenim ve ayni yemekle etkinlige katildim :)

blogunu cok begendim

ellerine saglik, sirin olmus sekli, tombis tombis.

ve izin verirsen sana bi tavsiyede bulunmak istedim...

gilnishlari, cirgindislari ortadan bastirarak yuvarlama, parmaklarin altinda bastan sona kadar yuvarlayip geri at.

ve üc parmak yerine dört parmak uclarini kullan...

cünkü gilnishin sirri uclari da oyulmasi.

sosuda... et veya tavuk suyun üzerinde olusan yaglari kepceyla alip daha sonra hamurla pisen suyu alip sarmisakla karistirip berim (sos) olur

:) baya bi fark eder umarim bi denersin...

öptüüüm

seda dedi ki...

merhaba bizde çeçeniz ve ganlışa bayılıyoruz.çok sık yaparız.damatlar bile alıştı bu kadar sarımsaklı yemeğe.biz 5-6 bütün sarımsakla yaparız.

Adsız dedi ki...

ben bunun adını "cırgındiş" olarak biliyodum ama farklı bir isim oldugunu ögrenmiş oldum yada siz faeklı isim bulmussunuz