Hicrî Senenin ilk ayı olan Muharrem ayının 10. günü Âşura Günüdür.(19 OCAK 2008)
Muharrem ayının diğer aylar arasında ayrı bir yeri olduğu gibi, Âşura Gününün de diğer günler içinde daha mübarek ve bereketli bir konumu bulunmaktadır.
Âşura Gününün Allah katında da çok seçkin bir yerinin olduğunu Fecr Sûresinin ikinci âyeti olan "On geceye yemin olsun" ifâdelerinin tefsirinden öğrenmekteyiz.
Bazı tefsirlerimizde bu on gecenin Muharrem'in Âşurasine kadar geçen gece olduğu beyan edilmektedir.(1)
1. Allah, Hz. Musa'ya (a.s.) Âşura Gününde bir mucize ihsan etmiş, denizi yararak Firavun ile ordusunu sulara gömmüştür.
2. Hz. Nuh (a.s.) gemisini Cûdi Dağının üzerine Âşura Gününde demirlemiştir.
3. Hz. Yunus (a.s.) balığın karnından Âşura Günü kurtulmuştur.
4. Hz. Âdem'in (a.s.) tevbesi Âşura Günü kabul edilmiştir.
5. Hz. Yusuf kardeşlerinin atmış olduğu kuyudan Âşura Günü çıkarılmıştır.
6. Hz. İsa (a-s.) o gün dünyaya gelmiş ve o gün semâya yükseltilmiştir.
7. Hz. Davud'un (a.s.) tevbesi o gün kabul edilmiştir.
8. Hz. İbrahim'in (a.s.) oğlu Hz. İsmail o gün doğmuştur.
9. Hz. Yakub'un (a.s.), oğlu Hz.Yusuf'un hasretinden dolayı kapanan gözleri o gün görmeye başlamıştır.
10. Hz. Eyyûb (a.s.) hastalığından o gün şifaya kavuşmuştur.(2)
İşte böylesine mânalı ve kudsî hâdiselerin yıldönümü olan bu mübarek gün ve gece,
Saadet Asrından beri Müslümanlarca hep kutlana gelmiştir.
Bugünlerde ibadet için daha çok zaman ayırmışlar, başka günlere nisbetle daha fazla hayır hasenatta bulunmuşlardır.
Çünkü, Cenab-ı Hakkın bugünlerde yapılan ibadetleri, edilen tevbeleri kabul edeceğine dair hadisler mevcuttur.Devamı …
AŞURE
15 adet kuru incir
300 gr kuru kayısı
300 gr kuru üzüm
2-3 yemek kaşığı kuş üzümü
2 tatlı kaşığı karanfil
1 adet portakal kabuğu rendesi
1 kase Nohut
1 kase Kuru fasulye
2 yemek kaşığı tepeleme buğday nişastası
1 paket vanilya
Ön hazırlık:
Aşurelik buğdayı bir tencerede üzerini geçecek kadar su ile 15 dakika haşlayın.
Ve kapağını kapatıp sabaha kadar bekletin.
Kuru fasulye ve nohutu ayrı ayrı ıslatın.
Ertesi gün nohut ve fasulyeyi düdüklü tencerede pişirin.
Buğdayın üzerini su ile tamamlayıp tekrar pişirmeye başlayın.
Bu esnada;
Kayısıları ve incirleri küçük küçük doğrayın
Biraz su ile ayrı ayrı bir miktar pişirin.
Karanfilleri küçük bir kapta 2 çay bardağı su ile haşlayın.
Kuş üzümlerini biraz suda bekletin.
Buğday pişince nohut, kuru fasulye,incir,kayısı,kuru üzüm,kuş üzümü,karanfilin suyu ve portakal kabuğu rendesini katıp karıştırın.
Kaynarken içine şekerini ekleyin.
Su miktarını sıcak su ekleyerek ayarlayın.
Şekerin eriyip malzemelerle karışmasından sonra nişasta ve vanilyayı biraz su içinde ezin.
Aşureye katın.
Bir iki taşım kaynatıp servis tabaklarına paylaştırın.
Bu ölçülerle yaklaşık 30 kase aşure çıkıyor. Siz istediğiniz oranda azaltıp arttırabilirsiniz.
1 yorum:
Aşure gerçekten güzel görünüyor. Ellerine sağlık.
Yorum Gönder