19 Kasım 2007 Pazartesi

KESTANE ŞEKERİ




Mutfaklarımızda hazırlanışı ayrı birer anı olan kestane şekeri, yazar Selim İleri'nin hatıralarından şöyle dökülmüş kâğıda:

"Bursa sona ermiş; Laleli'deki evde kestane, Bursa hatırası olup çıkmıştır. Bursalı hanımların hepsi Nezihe Halamız gibi kestane marifetleri bilirler miydi? Nezihe Hala, meyvesi iri ve tatlı Bursa kestanesini evirip çevirip kotardığı gibi, ufak meyveli, çok tatlı kuzu kestanesinden de harikalar yaratırdı. Ne olurdu, nasıl olurdu, bu kestaneler haşlanır, bir püre mi diyeyim, krema, kaymak mı diyeyim, pembemsi bir doyulmazlık olup çıkardı... Ben sonraları en ünlü pastanelerimizden kestaneli pastalar, kestane kubbeleri almadım mı sanıyorsunuz! Gelgelelim hiçbirinde halamızın kestane marifetlerinin tadını yakalayamadım. Yok, severim kestaneli pastayı, çikolata dökülmüş, içi portakal kabuklu, kiraz şekerlemeli kestane ezmesini; ama hepsi o kadar. Ev yapımları, Nezihe Hala'nın eli değmişleri nerede!"

Hafızalarımızda kalan tadı ile sofralarımızda en özel yerini alan, Osmanlı mutfağından bize miras kestane şekerleri, bugün belki de hiçbir meyveden yapılmış tatlının görmediği itibarı görmeye devam ediyor...

Gitgide çeşitlenen şekilleri, renk renk görüntüleri ve doyulmaz lezzeti ile...


kaynak

Eğer siz de bu kış lezzetini evinize taşımak isterseniz işte tarifi;

KESTANE ŞEKERİ

MALZEMELER:
300 gr kestane
2 su bardağı toz şeker
2 su bardağı su
1 yemek kaşığı vanilya
YAPILIŞI:
Kestanelerin dış kabuklarını soyun.
Soyulmuş kestaneleri su dolu tencereye alıp ince kabukları yumuşayıncaya kadar çok kısık ateşte kaynatmadan tutun.
Kestaneleri sudan alıp soğuyunca ince kabuklarını da soyun.
Tozşeker ile suyu karıştırıp kaynatın ve kestaneleri ilave edin.
Kaynatmadan kısık ateşte yaklaşık 2 saat pişirin.
Şerbetli kestaneleri 1 gün bekletin.
Kestaneleri şerbetin içinden alıp küçük kağıt kalıplara yerleştirin.
Vanilya serperek servis yapın.
Afiyet olsun

15 yorum:

Adsız dedi ki...

Canım Çerkez kızı, kestane şekerine bayılırım. ama evde yapılabileceğini hiç düşünmezdim. Blg manşetde başlığı görünce çığlık atarak geldim :)

ilk işim kestane alıp denemek olacak. Burada kestane şekeri yok :(

Öpüyorum çok teşekkürler tarif için.

Betül İnce dedi ki...

Merhaba,

Sayfanıza blog manşetten geldim. Herşey çok güzel görünüyor. Ellerinize sağlık.

Betül-yemekkutusu

Leziz Sofralar dedi ki...

Iyi geceler Cerkezkizi,kestane sekerini bir kac sefer yapmama ragmen olmadi hep sert oldu sorun kestanedemi yoksa bendemi bende anlamadim:))ama seninkinin görüntüsü nefis gercektende ellerine saglik,sevgiler...

ozlemhan dedi ki...

Merhaba canım.çerkezler çok becerikli olurlarmış sende öylesin ellerine sağlık

Adsız dedi ki...

ellerine saglik canim
kestane sekerler tam yencek gibi bana bakiyorlar:))
sevgiler

www.yenitadlar.blogcu.com

ç e r k e z k ı z ı dedi ki...

*zerrin'cim
eğer seviyorsan mutlaka dene. ben bayılıyorum...yalnız biraz iri kestane bul temizlemek zor oluyor küçükleri...
*betül
ziyaretin için teşekkür ediyorum.
*yemegim
istersen kabuklarını soymadan önce su ile biraz haşla. ama dikkat et çok olmasın. çünkü bazen dağılıyorlar kestanenin cinsine göre. hep kontrol etmek gerekiyor.
*özlemhan
canım, teşekkür ederim.
*nurcan'cım
afiyet olsun.

Ferkay dedi ki...

ellerine sağlık be güzelim. kestane şekerini çok severim sayende doya doya yiyeceğiz.

Esra (Acemi Şef- Dikiş Keyfi) dedi ki...

Kestane şekeri yapmak çok zahmetlidir. Seni cesaretinden dolayı kutluyorum, eline sağlık :)

ç e r k e z k ı z ı dedi ki...

*feray'cım
beğenmene sevindim.
*acemi şef
esra'cım gerçekten insanı uğraştırıyor. çok sık yapamıyorum zaten. özellikle ince kabukları soymak yaptıysan bilirsin :))

Cafe Gusto dedi ki...

Merhaba bloğunuzu gezdim harika yiyecekler hazırlamışsınız çok beğendim.Ellerinize sağlık.sevgiler...

Baharcicegi dedi ki...

kestane sekerini denedim ama pek basarili olamadim malesef,sen basarmissin eline saglik.olsada yesek ne iyi olurdu

Tijen dedi ki...

Sevgili Çerkez kızı,
Seni linklerime ekledim. Yorumun için teşekkür ediyor, bu gördüğüm kestane şekerleri beni ne hale getirdi bir bilsen...

Adsız dedi ki...

ıımmhh...

sevmeyen yoktur herhalde....

bende yıllar önce yapmıştım..sepsert olmuştu....

inebolu kestane yeri...mutlaka deniycem...

ellerine sağlık canım.....
çok öpüyorum seni...

ç e r k e z k ı z ı dedi ki...

*cafegusto
ziyaret için teşekkür ediyorum
sevgiler

*baharcicegi
istersen önceden suda biraz haşla, daha sonra soy kabuklarını. az haşlanmış bu haliyle şekerli suda pişirmeye devam et. sonucu merakla bekliyorum
sevgiler

*tijen
ben de bayılırım bu şekerlere.mutlaka denemelisin...

*disal'cim
şanslısın o zaman . şöyle iri iri olanlarını seç mutlaka :)
sevgiler

Adsız dedi ki...

merhaba...bende kestane şekerini çok seviyorum.bir defa bende yaptım ama sert oldu neden anlayamadım.sayfanızda görünce canım çekti gel beni ye diyor...sevgiler...