Bu pilavı ben küçükken abim yapardı bize. O da üniversitedeyken İranlı bir arkadaşından öğrenmiş. Lezzetini bu gün gibi hatırlıyorum.
Şimdi ben kendim yapıyorum İran pilavını…Bu pilavımı ise abime ithaf ediyorum.
Lezzetli mi lezzetli oluyor ama eskisinden aldığımız tat kayboluyor. Geçmiş her zaman güzel geliyor. Çocukken biriktirdiğimiz anılar bugün ki küçük tebessümlerimiz oluyor. Nerde o bayramlar, nerde o eski yılbaşı geceleri diyoruz.
Şimdiden herkese gelecekte küçük tebessümler yaşatacak bir yıl diliyorum.
İRAN PİLAVI
MALZEMELER:
2 su bardağı jasmine (kokulu)pirinç
1 orta boy patates
2 yemek kaşığı tereyağ
deniztuzu
YAPILIŞI:
Pirinçleri sıcak tuzlu su ile 4-5 saat önceden mümkünse geceden ıslatın.
Suyunu süzüp yıkayın.
Bir tencereye alıp üzerini geçene kadar su koyun.
10 dakika sonra pirinçler hafif pişince soğuk su ile yıkayın ve suyunu süzün.
Patatesleri 3-
Yağlanmış tencerenin tabanını bu patateslerle kaplayın
Üzerine pirincin yarısını dökün.
Araya tereyağını parçalar halinde koyun.
Kalan pirinci de dökün ve üzerini düzeltin.
Tuzunu katın.
Çok kısık ateşte kapağı kapalı olarak pişirmeye devam edin.
30-35 dakika patatesler kızarana kadar pişirin
Altını kapatın ve bir süre dinlendirin
Bir tepsi üzerine ters çevirip patatesleri üste getirerek servis yapın.
Afiyet olsun.
14 yorum:
canim harika bir pilav olmus dogurusu
pasta gibi...
ellerine saglik
www.yenitadlar.blogcu.com
Merhaba,
Bu pilav benide çok küçüklüğüme götürdü. İranlı ama Türkiyede yaşayan komşumuz vardı apartmanda. Her gittiğimde değişik değişik şeyler olurdu onlarda mesela puding gibi:))
Bu pilavıda bir kaç kez yemiş, uzun pirinçlerede hayret etmiştim ilk defa görüyordum çünkü. Lezzetini tam hatırlamıyorum artık ama ilginç olması açısından görüntüsü aklımda kalmıştı. Çok eskilere götürdünüz beni şimdi yahu:)) Ellerinize sağlık
Merhaba
İran pilavı çok lezzetli görünüyor eline sağlık.
Çok leziz görünüyor.Sunumuna diyecek bir lafım yok zaten..tek kelime ile harika..Öpüyorum canım
kucak dolusu sevgiler
Pilav cok lezzetli görünüyor,ellerine saglik canim.
Ellerine saglik Cerkez kizim, tek kelime ile harika.
Cok guzel olmus, sevgilerimi gonderiyorum.
*yenitadlar
servis yapmadan önce öyle görünüyor ama tek tek dağılan bir pilav oluyor.birbirine yapışmıyor yani...
*müge'cim
pirinçlerin uzun ve tane tane olması şu an beni cezbeden tarafı :))
*hesna'cım
teşekkür ediyorum
*nilay'cım
misafirler için de değişik bir sunum oluyor ve çok beğeniyorlar.
senin de beğenmene sevindim.
sevgiler canım.
*kızılcıksurubu
teşekkürler tatlım
*aybike'cim
benden de kucak dolusu sevgiler...
ellerine saglik canim
Bayılırım ben bu pilava! Karslılar da yapıyor biliyor musun? Ara sıra yapar, önce patateslerini yerim...
*NİNO
sağol canım
*TİJEN
biraz ince kesilince patatesler, çıtır çıtır da olur :)
merhaba.
ben de bu ve bunun gibi iranda yapılan bir çok pilav çeşidini iranda öğrendim. her biri birbirinden lezzetli oluyor. artık bizim pilavlardan tat alamıyorum :))
ayrıca çok iyi tarif etmişsiniz. teşekkürler.
bir şey daha var. iranda pilavın adı pilov veya çilov. tüm arkadaşların bilgisine:))
*sevgili özlem
ziyaret ve beğeniniz için teşekkürler.
ben başka hangi çeşit pilovlar(!) var iranda bilmiyorum.
ama öğrenmek ve denemek isterdim doğrusu :)
sevgiler
merhaba çerkezkızı.
tabii ki de neden olmasın. bildiklerimi burad paylaşmaktan zevk duyarım.
siz sadece nasıl iletebileceğimi söyleyin yeter :)
sevgiyle kalın
*sevgili özlem
e-mail adresim aşağıda; tariflerini beklerim. malzeme ve zamanı ayarladığımda da mutlaka deneyeceğim.
evdenbiri@yahoo.com.tr
Yorum Gönder