7 Ağustos 2010 Cumartesi

YUMURTA ÇIRPILINCA NASIL KABARIR?



Çırpılarak hazırlanan hamurlarda yumurta, şeker ve un karışımları temel gereçler olarak kullanılmaktadır.
Yumurta akının fom yapma özelliği yiyecek hazırlamada çok önemlidir.
Fom olayında hava, yumurta akı içerisine çırpılarak alınır.
Hava kabarcıklarının etrafı ince bir
tabaka proteinle kaplanır, yani yumurtanın proteini bu hava kabarcıklarını tutar.

Çırpma ile yumurta akı hacmi giderek artar çünkü yumurta akının içine hava kabarcıkları girer ve çırpma devam ettiği sürece yumurta akı proteini ince bir tabaka halinde gelir ve hava kabarcıklarının etrafını sarar.

Bu sırada protein kısmen de olsa denatüre olur. Çünkü yumurta akı su kaybeder ve çok küçük pıhtılar halinde yumurta akı proteini katılaşır. Bunun için aşırı çırpma da fomun çökmesine neden olur.
Kısacası fom olayı çırpma ile hava kabarcıklarının yumurta proteinleri arasına yerleşerek kendi hacminin 7 katı genişlemesini sağlayan bir oluşumdur.

kaynak: mesleki eğitim öğretim sisteminin güçlendirilmesi projesi

2 yorum:

Adsız dedi ki...

merhaba çerkezler dendimi aklıma komşularımız gelir kayseriden pınarbaşında iyi insanlardı ama nerde kapısı önü avlusu pis camları kirli ev görseniz herkes derdiki çerkez oturuyor maalesef doğru,alınmayın siz tertemiz bir insansınız dekorlarınızdan,sunumlarınızdan belli hoşçakalın rümeysa dalkılıç

ç e r k e z k ı z ı dedi ki...

* rümeysa hanım
her yerde iyiler olduğu gibi kötüler de çıkabiliyor, önemli olan iyiyi ayırt edebilmek değil mi.

beğeniniz için teşekkürler