Bir başka kış hazırlığım ise reçel yapmak. Haziran ayında bolca bulabileceğiniz kayısıyı , reçel veya marmelat olarak değerlendirebileceğiniz gibi yazın kurutup kışın hoşaf yapabilirsiniz...
Bu yıl ki kayısılarımız abimin bahçesinden toplandı. Yani doğal ortamından ellerimizle toplayıp yine kendi ellerimizle yaptık reçelimizi...
Bu reçelin tadına doyamayacaksınız; neden mi??
Portakal kabuğu rendesi katacaksınız içine de ondan. Elinizin altında varsa mutlaka deneyin...
Aşağıdaki bilgileri de yosunbukaylagüzelşeyler'in sayfasında okudum ve sizlerle de paylaşmak istedim.
1-reçel yapımında kalın tabanlı çelik tencere önerilir.amaç yüksek ateşte reçelin dibinin tutmamasını sağlamaktır
2-kevgir ise oluşan köpükleri almak içindir.alınmadığı takdirde reçelin tadı bozulur
pişirme sırasında tahta kaşık kullanılır.
3-şeker miktarına gelince genel kural net meyve miktarı ile net şeker miktarının birbirine eşit olması.yalnız bunun genelleme olduğunu hatırlatalım çünkü meyveler sulu ise şeker miktarı artırılır, susuz ise azaltılır
elma ayva armut gibi pektin dediğimiz ve bu meyvelerin özellikle çekirdeklerinde bulunan koyulaştırıcı maddenin varlığı halinde şeker miktarı hafif düşürülür.
4-meyve-şeker karışımı bir tencereye alınır harlı ateşte sonra orta ateşte ara ara karıştırılarak pişirilir.
bazen de önce şurup ön kaynatma yapılıp sonra meyveler atılır.ev yapımı reçellerde meyve şeker su(gerekiyorsa) yeterlidir.
5-profesyonel reçel yapımcıları ise glikoz,pektin gibi katkı maddeleri ekler.
saf şeker olan glikoz ,reçelin çabuk soğumasını ve de içindeki meyvelerin diri ,
renginin ise daha parlak olmasını sağlar.
genellikle
6-dayanıklılığını artırmak için de şaşmaz bir biçimde limontuzu ve asit tartarike kullanırlar.
ev yapımı reçellerde ise 1kg reçele 2-
bu gerçekten de reçelin ömrünü uzatır.
7-pektini ise pişme süresini kısaltmak ve meyveleri biraz daha doğal renkleriyle saklayabilmek ve de ekstra kıvam sağlayabilmek için yapım aşamasında eklerler.ev yapımı reçellerde ise buna gerek yoktur.
8- meyvelerin pişme sırasında dağılmaması ve çok parlak bir görünüm alması için bazı reçellerin yapımı sırasında kireç kaymağı kullanılır
ağırlık olarak 1 ölçü sönmemiş kirece 4 ölçü su konarak kireç söndürülür. Karıştırarak eritilir tamamen.5- 6 saat sonra kabın üzerinde berrak bir su oluşur.işte bu suyun adı kireç kaymağıdır.
kireç kaymağı başka bir kaba alınır.dipte kalan kireç varsa kapta gene sulandırılır kireç bitene kadar işlem tekrar edilir.kireç kaymakları kullanılmak üzere bir kenara kaldırılır.
kireç kaymağına yatırılacak meyveler bir kaba konur üzerini örtecek kadar kireç kaymağı eklenir.yaklaşık 5 saat bu suda bekletilirler.sonra alınarak en az 4-5 kere bol suyla yıkanıp süzdürülürler.
kireç kaymağında bekletilerek reçeli yapılanlar: çilek,kayısı,kabak,domates,patlıcan ve karpuz kabuğudur.
9-reçel pişerken kavanozlar da bir kenarda hazır tutulmalıdır.kavanozlar sterilize edilmiş olmalıdır. kaynar suda bekletilmeli temiz bir havlu üzerine ters çevrilmelidir.reçel konacak kavanozlar asla silinmez.kendi kendilerine kurumaya bırakılır.
reçel çok sıcak kavanoza boşaltılırsa taneler çöker.bir müddet beklenip öyle kavanoza alınmalı.
10-reçel kavanoza ağzına kadar doldurulur.böylece kapakla arasında hava kalmayacağı için oksidasyon önlemiş olur.bunu desteklemek için reçel veya marmelatın üstüne bir yağlı kağıt konmalı sonra kapak sıkıca kapatılmalıdır.
Gelelim bizim reçelin tarifine :
PORTAKAL AROMALI KAYISI REÇELİ
MALZEMELER:
1 kg kayısı
750 gr tozşeker
1 lt su
1 yemek kaşığı portakal kabuğu rendesi
1 tatlı kaşığı limon suyu
YAPILIŞI:
Su ve şekeri karıştırıp koyulaşana kadar kaynatın.
Kayısıların çekirdeklerini çıkarıp 4'e bölün.Suya test yaparak kıvamını ayarlayın(Su dolu bir bardak içine kontrol edilecek reçelden bir damla damlatılır.
Eğer damla dağılmadan bardağın tabanına kadar inerse reçel kıvamını bulmuştur.)
Kıvamına gelince kayısıları ekleyin ve kaynatmaya devam edin.
Portakal kabuğu rendesini katın.
Yine istenen kıvama gelince limon suyunu ekleyip ateşten indirin.
Kavanozlara paylaştırıp ağızlarını kapatın.
Kavanozları ters çevirip soğumaya bırakın.
Güneş almayan serin bir yerde muhafaza edin.
Afiyet olsun.
10 yorum:
Evet, gerçekten de ben bayıldım :) Tadamıyorum ama görüntü süper! Çok iyi fotoğraflamışsın, ellerine sağlıkk..
canım ellerine sağlık.portakal rendesini kıştan koymuştum herkes gibi bir kavanoza bi sıra şeker bir sıra p.k.rendesi. süper bir fikir kayısı reçeline eklemek..bi de çok oluyorum ama:) kelime doğrulamayı kaldırabilirmsin.bazen kabul etmiyor harfleri çözmek ise ayrı mesele.
Çilek recelimi yaptım sira kayısıda diyordum ki tarifinizi gördüm. Portakal bulabilirsem mutlaka deneyeceğim. Ellerinize sağlık..
Bayılırım kayısı reçeline ellerine sağlık..
Hoşçakal.
canımcım
bende tam kayısı reçeli yapma planındaydımki bu değişik reçel tarifini buldum çok sevindim. Tarifini yapacağım. Lezzeti konusunda haberdar ederim senide. Teşekkürler Soydaş.
canım kandilin mübarek olsun duayla sevgiler...:)
hayırlı kandiller..(regaib)
bu kandili anlayıp yasamak dualarla gecirmek nasip etsin rabbim inşallah:)
Rabbimden çiçek istedik kırları verdi, ağaç istedik ormanları verdi, su istedik denizleri verdi, dost istedik bu numarayı verdi. Kandiliniz mübarek olsun.
Ellerine sağlık üstelik verdiğin bilgiler için ayrıca da teşekkürler.
Sevgiler,
Evren
reçel meyvesi bizim oralardan kayısı:) portakal kabuklusunu hiç duymamıştım...bizde bademli yaparız yada kayısı çekirdekli..onuda tavsiye ederim güzel olur...sitenize benide eklerseniz çok sevinirim....
Yorum Gönder