6 Mayıs 2008 Salı

KELEBEK ETKİSİ

Uzun bir aradan sonra yeniden merhaba;


Yeni,yeniden,yenilik, yenilenme … v.b. kelimelerle başlamak istedim.

Çünkü baharın gelişi ile yeni bir şeyler yapmaya,yenilenmeye çalışıyorum.

Sağlıklı yaşam ve sağlıklı bir hayat istiyorum.

Oğluma da örnek olmak istiyorum.

O daha 2.5 yaşında ama ağaç yaşken eğilir değil mi?

O büyüdükçe onu bekleyen yaşamın zorluklarını da daha fazla görmeye başladım.

Bir şeyleri yap demek ,ona öğütler vererek doğruları öğretmek bu günün şartlarında doğan ve büyüyen bu afacanlar için geçerli bir yol değil.

Sadece ve sadece kendi yaşamlarımızla onlara örnek olabiliriz ve sadece örnek olarak onlara doğruları öğretebiliriz.

Onlara doğru beslenmeyi ancak kendimiz doğru beslenirsek öğretebiliriz. Kendimiz su tüketmiyorsak ona bunun gerekliliğini öğretemez, spor yapmıyorsak ona spor yap diyemeyiz öyle değil mi??

Tasarruflu değilsek ona tasarrufu öğretemeyeceğimiz gibi , anne babamızı,akrabalarımızı,arkadaşlarımızı,yaşlılarımızı….kısacası insanları önemsemiyor, değer vermiyorsak ona bizi önemsemesini ve insana değer vermesini öğretemeyiz…

Bir tek ben bunu yaptığımda ne olacak demeyin . Bir tek kişinin zamanında yaşamı doğru kavraması,hayatı doğru ve dürüst yaşaması, sağlıklı ve bilinçli bir varlık olması kişiyi ve dolayısıyla dünyayı nasıl etkileyecek biliyor musunuz ?!!

Kelebek etkisi ile…

** James Gleick'in Tübitak yayınlarından çıkan kitabı "Kaos"ta çağdaş fiziğin kavramlarından "Kelebek etkisi" şöyle tanımlanıyor: "Bugün Pekin'de kanatlarını çırpan bir kelebeğin havada oluşturduğu dalgalar gelecek ay New York'ta fırtına sistemlerine dönüşebilir."Aynı yayınevinin "Rastlantı ve Kaos" adlı kitabı ise Edward Lorenz'in "kelebek etkisi" kavramını "Bir kelebeğin kanat çırpmaları bile belli bir süre sonra atmosferin durumunu tümüyle değiştirebilir" diye açıklıyor. Kaynak

Yukarıdaki kitapların dışında konu ilginizi çekti ise Kelebek Etkisi filmini de mutlaka izlemelisiniz. Bir çocuğun küçükken yaşadıklarının gelecekteki etkilerini,bir kartopunun nasıl bir çığa dönüşebileceğini mutlaka görmelisiniz….

Sevgiyle ve sağlıkla kalın...



Hiç yorum yok: