(Filistin, Israil, Lubnan ve Misir)
Ana malzemesi öğütülmüş nohut. İçine birkaç çeşit sebze, hafif baharatlar, bazen bakla ve bolca maydanoz karıştırılıyor.
Kalori oranı ise yok denecek kadar az. Hafif acılı özel sosla birlikte yediğinizde lezzeti iki kat artıyor.
Kalorisi sıfıra yakın olan felafelin en büyük özelliği yüksek sıcaklıkta yağda 35 saniye kızartılması. A24 isimli özel yağda kızarıyor kızarmasına ama neredeyse birkaç gram yağ bile çekmiyor içerisine. Özel bir aletle yuvarlandığı için el değmiyor, yeterince hijyenik.((İstanbul Taksim'deki Felafel House)) Yazının devamı
Bütün bu falafel bilgilerinden sonra bir de tarif gerekli değil mi ??
Merak edip yapmak isteyenler için işte tarif:
FALAFEL
1 su bardağı (bir gece onceden ıslatilmis) nohut (ya da kuru bakla)
2-3 dis dövülmüş sarımsak
1 orta boy kuru sogan
1 cay kasigi kabartma tozu
1 tatlı kaşığı toz kişniş
1 tatlı kasigi kimyon
Tuz
Karabiber
Yeterince un
Kizartmak icin sivi yag
Soğan ve nohutları blenderda parçaladıktan sonra un hariç tüm malzemeyi katın ve karıştırmaya devam edin.
1 saat oda sıcaklığında dinlendirin.
Eğer kıvamı değişmiş ve sulanmışsa fazla suyu alıp un ekleyin
Elde yuvarlak köfteler yapacak hale gelene kadar un ekleyebilirsiniz.
Sonra da küçük köftelerinizi kızgın ama bol yağda kızartmaya başlayın.
Afiyet olsun
Not: Ben koyamadım ama siz harcın içine bolca kıyılmış maydonoz eklemeyi unutmayın.
KIRMIZI LAHANA TURŞUSU
Lahana
Deniz tuzu
Üzüm sirkesi
Yapılışı:
Üzerine tuz döküp elinizle ovun.
Bu halde 4-5 saat bekletip yıkayın.
Lahanaları kavanozlara doldurun.
Her kavanozun yarısına kadar da sirke koyun.
2-3 gün sonra turşunuz hazır.
Salatalarınıza ekleyerek servis yapın.
Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder