Eylül 4, 2007
İlk yazımı bir geziye ayırmıştım,ilk yemek tarifimi de bir çerkez yemeğine Şıpsiye ayırıyorum.
Şıpsi bu yemeğin tavuklu ve sulu olan kısmı, basta ise bir nevi ekmek yerine geçen bölümü. İkisi birleşince nefis bir tat oluşuyor. Bastayı yaparken bulguru iyice ezmeyi sakın unutmayın dilimlediğinizde tepsiden kalkması lazım. Bir de tuzunu iyi ayarlayın tuzsuz pek hoş olmuyor da....
ŞIPSİ & BASTA
Malzemeler :
Şipsi için:
1 bütün tavuk
2 orta boy kuru soğan
½ su bardağı zeytinyağ
3-4 diş sarımsak
deniz tuzu , karabiber
Su
2 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı salça
Basta için:
1 su bardağı iri bulgur
su
deniz tuzu
Tavuk önce tütsülenir sonra yıkanır ve parçalanır. Ben 10 adet kemiksiz but kullandım.
Doğranmış soğan yağda kavrulur, parçalanan tavuklar içine atılır. Sarımsaklarda eklenerek beraberce biraz daha kavrulur .
Tuzu ve karabiberi eklenir ve etlerin üzerini geçene kadar su koyup haşlanır.
Ayrı bir kapta un tereyağ ile çok az kavrulur.
Salça katılarak kavurmaya devam edilir.
Tavuk suyu üzerine eklenir.
Kaynayınca tavuk parçaları da katılarak 10 dakika kadar pişirilir
Şıpsinin rengi beyaz olsun isterseniz salça koymadan unu kavurup 1/2 litre süt ekleyebilirsiniz
Basta yapmak için ise bulgur su ve tuz katılarak iyice haşlanır.
Haşlanan bulgur kaşık yardımıyla iyice ezilir.
İyice ezebilmek için tavuk suyu da eklenebilir
İyice yoğurulunca yani pütürsüz bir kıvama gelince yuvarlak bir tepsiye alınır
ve üzeri düzleştirilir,ortası yuvarlakça açılır.
Servis yaparken etler kenara çorbası ise orta boşluğa konur .
Ayrı ayrı yapmak isterseniz biraz basta biraz şıpsi şeklinde tabaklara paylaştırabilirsiniz.
Afiyet olsun.
3 yorum:
çok severim...ben geçenlerde arkadaşlarıma yaptım.yalnız tavuğu haşladıktan sonra mantarla soteledim,bence hoş oldu arkadaşlarımda beğendi:)serviside;bastayı borcama bastım dilimledim(baklava dilimi).dilimlerin arasına tavuk soteden koydum ortasınada kaseyle şipsi...anneler beğenmez ama yeni şeyler denemek lazım demi ama:):):)
isimsiz
anneler beğenmese de yenilikler,şık sunumlar ve farklı lezzetler hep ilgimi çekmiştir.
denemek lazım tabi ki
sevgiler :)))
eğer denersen fikrini mutlaka öğrenmek isterim...sevgiler
Yorum Gönder